Můj sladký svět 4. díl – Valentýnské hříšné pokušení!

IMG_3429

Čokoládové lanýže s chilli

 

Udělejte na svátek zamilovaných radost svému příteli, tatínkovi, nebo SOBĚ!

Nejprve co jsou vlastně lanýže! Když si zadáte slovo lanýž do vyhledávače, možná se trošku leknete, protože Vám najde obrázky houby. Jedná se ale o vzácnou houbu, která se používá v kuchyni jako skutečná delikatesa a objevuje se zejména ve středomoří. Kdyby jste si chtěli udělat výlet za touto houbou, hledejte Bělolanýž! Za ten by jste totiž dostali přes 1000 dolarů za kilogram. Cena je tak vysoká proto, že nejde vypěstovat uměle. Tím Vám samozřejmě nechci radit co dělat s volným časem, ale  vysvětlit, podle čeho dostal název právě čokoládový lanýž, který si vyrobíme! Společný mají tvar, který není pravidelný a v našem případě je každý kousek ruční práce. 🙂

chillliiii
lanýže můžete darovat i ve skleněné dóze

 

K výrobě této čokoládové speciality se hlásí francouzi, kde je vynalezl Louis Dufour v Chambéry v prosinci 1895. Do širšího povědomí se dostaly se založením londýnského obchodu s čokoládou jménem Prestat, jehož zakladatelem byl Antoine Dufour v roce 1902. Lanýže se nedělají ale jen ve Francii, ale pocelém světě! Je spousta návodů s různými přísadami a odlišným složením, kdy ale základ zůstává vždy stejný a to Ganache, směs smetany a čokolády!

 

 

 

 

 

 

chiliiiiiii

Rozhodla jsem se podělit s Vámi o svůj recept, který jsem připravila jako valentýnský sladký dáreček.  Letos nekupujte žádnou bonboniéru, ale zkuste darovat vlastnoručně a s láskou vyrobené čokoládové lanýže s chilli!

Ještě bych ráda upozornila, že základem tohoto receptu je dodržení opravdu všech ingrediencí ve stejné kvalitě jako v návodu! Sama dobře vím, jak se těžko shání kvalitní čokoláda a nejkvalitnější kakao. A taky, že je doma častěji v komoře rum na cukroví než Whiskey. Ale pokud už budete potřebovat nahradit některé tyto suroviny, zvolte vždy ty nejkvalitnější 🙂

Věřte mi, pokud zvolíte místo Whiskey rum z večerky a dáte mléčnou čokoládu, nepoznáte  pravou lahodnou chuť těchto lanýžů! A vážně to stojí za to!

 

nechte si uvázat s květinami i chilli papričky a darujte spolu s lanýži…

 

 

Na přípravu budeme potřebovat!

  • 250 ml smetany ke šlehání ( já používám 40%)
  • 300 g kvalitní čokolády 90%  ( mohu doporučit tu od Lindt )
  • 1 dl kvalitní irské whiskey
  • 2 lžíce belgického100% kakaa
  • 1 lžička kvalitního mletého chilli

Na obalení: 100% kakao, chilli chilli

Smetanu přivedeme k varu a odstavíme! Ihned přidáme nalámanou čokoládu a za občasného míchání necháme rozpustit. Po rozpuštění přidáme whiskey, kakao a chilli. Směs vyšleháme metličkou tak, aby byla krásně hladká.  Po vychladnutí  jí důkladně přikryjeme potravinovou fólii a dáme uležet do lednice. Druhý den z čokoládové směsi lžičkou vykrajujeme malé lanýžky, které obalíme ve směsi kakaa a chilli. Takto připravené lanýže můžeme v lednici skladovat až měsíc. Ale jelikož je máme připravené k Valentýnu, opatrně je naskládáme do papírové či dřevěné krabičky proložené hedvábným papírem, nebo skleněné dózy. Ať už se rozhodnete darovat je v dárkovém balení nebo přímo naservírované na dezertním talíři záleží jen a jen na Vás! Jen si dejte pozor, že někdy se vytratí ještě cestou na talíř… a kdo ví, kde jim je konec  🙂 Jsou přeci tak hříšně dobré! 🙂

Dobrou chuť a krásného Valentýna!

Vaše Jarka Kasálková Luxusni-Dorty

www.luxusni-dorty.cz

 

 

TIP: Pokud nemáte moc rádi tak velký podíl hořké čokolády, můžete chuť zjemnit přidáním másla.  Na tento poměr tak tři velké lžíce kvalitního másla! Také můžete zkusit lanýže z bílé čokolády s likérem Malibu a obalované v kokosu!

chillli

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *