Zimní zeleninová terapie

Chladno, štiplavý mráz, málo sluníčka, večer brzy tma. Zima je pro organismus poměrně náročným obdobím, hlavně tedy ve chvíli, kdy dochází ke střídání teplot. Zpříjemněte si čekání na jarní čas. Jezte zeleninu a zůstaňte zdrávi po celou sezónu. Jak se do zimy vyzbrojit? Jakou zeleninu si dopřávat ideálně každý den?

 

Zajímají vás další tipy nebo návody, nejen o zdravé stravě? Pak po přečtení článku navštivte poradní magazín RADYproVSECHNY.cz, kde najdete rady, které vám zajisté přijdou vhod. Nyní se již podíváme na slibovanou zeleninu. Co si dát k snědku ještě dnes?

Červené papriky

Papriky jsou velmi bohaté na vitamin A a C. Skrývají se v nich karotenoidy, například lykopen, který působí proti nemocem močového měchýře nebo prostaty. Papriky jsou taky dobrou prevencí proti srdečním chorobám a mrtvici. Ani o vlákninu nebudete mít po paprikové svačině nouzi. Pálivé červené papriky navíc zrychlují metabolismus a dokonce mají schopnost prohřát celé tělo.

Špenát

Pozor, neplatí pro špenát mražený, ale jen ten čerstvý! Kupte si kilový balíček špenátových lístků a poduste je na pánvi s předsmaženou cibulkou. Tato dobrota vás nejen překvapí svou chutí, ale taky do vašeho těla dodá podstatné množství vitaminů A, C a K. Vhod vám přijde jistě i železo, kterého je ve špenátu požehnaně.

 

Česnek

Osvědčeným tipem na posílení imunity je česnek. Říká se, že česnek je potravina, která je vhodná pro prevenci všech nemocí. Účinky česneku se projevují téměř hned. Vyzkoušejte jeho sílu. Pokud trpíte častým nachlazením, zkuste vývar s velkou dávkou čerstvého prolisovaného česneku.

Luštěniny

Luštěniny jsou jedním z nejstarších druhů rostlin na zemi, někdy bývají nazývány jako dary přírody. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin a sacharidů. Jsou bohatým zdrojem draslíku, vápníku, železa a vitaminů skupiny B a C. Pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, mají vliv i na sexualitu jedince. Co se týče zimy, luštěniny patří do kategorie potravin, které dokáží tělo zahřát. Je jedno, zda si dáte k snědku čočku, fazole nebo cizrnu, vždy se snažte jíst jídlo teplé. Na zeleninové saláty bude čas zase za teplého počasí.

Řepa

Řepa se postará hlavně o nutný přísun vlákniny. Víte, že denně byste do sebe měli dostat kolem dvaceti pěti gramů vlákniny? To je poměrně velké množství, jeden kus řepy vám však dostatek vlákniny zajistí.

Zelí

Polévka z kysaného zelí je klenot mezi zimními polévkami. V zelí se nachází dosti vitaminu B12, C a K. Z minerálů v něm najdete železo, draslík, vápník, zinek nebo fluor. Zelí aktivuje imunitní systém, pomáhá tedy v boji proti virům a bakteriím. K tomu ještě snižuje krevní tlak a podporuje látkovou výměnu. Vyzkoušejte sílu tradiční bílé zelňačky.

 

 

Přečtěte si další rady o zdraví. Pokud jste fanoušek zdravé výživy, můžete se seznámit třeba se článkem ,,Proč zařadit do jídelníčku pšeničné klíčky?‘‘. V online magazínu plném rad a návodů RADYproVSECHNY.cz však najdete i texty z úplně jiného soudku. Víte třeba, jak má vypadat správná péče o ruce?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *